Przedszkole nr 261 "Pod dębami"
Jadłospis
JADŁOSPIS DEKADOWY
5.03.2018-16.03.2018
PONIEDZIAŁEK 5.03.2018
ŚNIADANIE: PŁATKI JAGLANE ZE ŚLIWKĄ I CYNAMONEM NA MLEKU, CHLEB BIESIADNY LUB BIAŁY Z MASŁEM, SZYNKA Z INDYKA, SAŁATA,
RZODKIEWKA, PAPRYKA, KIEŁKI SŁONECZNIKA, HERBATA
OBIAD:
I DANIE: ZUPA OGÓRKOWA Z KOPERKIEM, ZABIELANA JOGURTEM NATURALNYM
II DANIE: PIECZONE PAŁECZKI KURCZAKA, ZIEMNIAKI, MARCHEWKA Z GROSZKIEM, KOMPOT JABŁKOWY LUB WODA
PODWIECZOREK: MUS BANANOWY, BUŁKA OWSIANA, HERBATA OWOCOWA
WTOREK 6.03.2018
ŚNIADANIE: PASTA JAJECZNA ZE SZCZYPIORKIEM, GRAHAMKA SŁONECZNIKOWA Z MASŁEM, SCHAB PIECZONY ( WYPIEK WŁASNY),
POMIDOR, SAŁATA, KIEŁKI RZODKIEWKI, KAWA Z MLEKIEM LUB HERBATA OWOCOWA
OBIAD:
I DANIE:ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM I NATKA PIETRUSZKI
II DANIE: KOTLECIK DROBIOWO WIEPRZOWY Z SOCZEWICĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI Z PIECA, KASZA KUSKUS, SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁUSZKA,
KOMPOT LUB WODA
PODWIECZOREK: MAŚLANKA TRUSKAWKOWA, DLA DZIECI BEZMLECZNYCH NAPÓJ RYŻOWY Z MIGDAŁAMI, CHAŁKA
ŚRODA 7.03.2018
ŚNIADANIE: PŁATKI ORKISZOWE NA MLEKU, CHLEB SŁONECZNIKOWY LUB BIAŁY Z MASŁEM, POLĘDWICA SOPOCKA, PAPRYKA, OGÓREK ZIELONY,
SAŁATA, KIEŁKI BROKUŁA, HERBATA OWOCOWA
OBIAD:
I DANIE: KARTOFLANKA Z KIEŁBASKĄ I BOCZUSIEM
II DANIE: MAKARON DURUM Z BIAŁYM SERKIEM I POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ, KOMPOT WIELOOWOCOWY LUB WODA
PODWIECZOREK: POMARAŃCZE, MELON, CIASTECZKA ZBOŻOWE, HERBATA OWOCOWA
CZWARTEK 8.03.2018
ŚNIADANIE: TWAROŻK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ, GRAHAMKA Z MASŁEM, SZYNKA LITEWSKA, SAŁATA, POMIDOR, OGÓREK ZIELONY,
KAKAO Z MLEKIEM LUB HERBATA OWOCOWA
OBIAD:
I DANIE: ZUPA PIETRUSZKOWO-GRUSZKOWA Z GRZANKAMI
II DANIE: POTRAWKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI, KASZA JĘCZMIENNA, BURACZKI, NATURALNY SOK JABŁKOWO-GRUSZKOWY
PODWIECZOREK: KIWI, JABŁUSZKO, BUŁKA JOGURTOWA, HERBATA OWOCOWA
PIĄTEK 9.03.2018
ŚNIADANIE: PŁATKI RYŻOWE Z MORELĄ NA MLEKU, CHLEB ŻYTNI LUB BIAŁY Z MASŁM, SAŁATA, KOLOROWA PAPRYKA, KIEŁKI RZODKIEWKI,
SER ŻÓŁTY, SZYNKA WIEJSKA, HERBATA
OBIAD:
I DANIE: ZUPA PIECZARKOWA Z NATKĄ PIETRUSZKI ZABIELANA JOGURTEM
II DANIE: KOTLECIK „ZŁOTA RYBKA” PANIEROWANY W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, BROKUŁY GOTOWANE NA PARZE Z ZIARNEM SŁONECZNIKA,
KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI LUB WODA
PODWIECZOREK: MANDARYNKI, PIERNIK-CIASTO PRZEDZKOLNE, HERBATA OWOCOWA
PONIEDZIAŁEK 12.03.2018
ŚNIADANIE: PŁATKI JĘCZMIENNE NA MLEKU, CHLEB MIESZANY Z MASŁEM, SZYNKA BEZ KONSERWANTÓW, SER ŻÓŁTY, SAŁATA, PAPRYKA,
OGÓREK ZIELONY, KIEŁKI BROKUŁA, HERBATA OWOCOWA;
OBIAD:
I DANIE: KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Z CHUDZIUTKIM BOCZUSIEM
II DANIE: POTRAWKA DROBIOWA Z CIECIERZYCĄ I KOPERKIEM, RYŻ BRĄZOWY, SAŁATA LODOWA Z PAPRYKĄ W SOSIE WINEGRET,
KOMPOT WISNIOWY LUB WODA
PODWIECZOREK: MANDARYNKI, KISIEL Z OWOCÓW MIESZANYCH, CHRUPKI KUKURYDZIANE
WTOREK 13.03.2018
ŚNIADANIE: PASTA PYCHOTKA Z JAJA I SZYNKI, GRAHAMKA SŁONECZNIKOWA Z MASŁEM, SEREK BIELUCH, BIAŁA RZODKIEW,
POMIDOR, KIEŁKI SŁONECZNIKA, SAŁATA,KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU LUB HERBATA OWOCOWA
OBIAD:
I DANIE: ZUPA ZACIERKOWA Z NATKĄ PIETRUSZKI
II DANIE: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSKIEM Z INDYKA I WARZYWMI, SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO,
NATURALNY SOK JABŁKOWY TŁOCZONY LUB WODA
PODWIECZOREK: GRUSZKA, WAFLE PRZEKŁADANE PRZEDSZKOLNĄ NUTELLĄ, HERBATA OWOCOWA
ŚRODA 14.03.2018 BRAK PRĄDU
SUCHY PROWIANT
CZWARTEK 15.03.2018
ŚNIADANIE: TWAROŻEK Z MIODEM, DŻEM NISKOSŁODZONY, BUŁKA ŻYTNIA Z MASŁEM, KAKAO Z MLEKIEM LUB HERBATA OWOCOWA
OBIAD:
I DANIE: ZUPA SHREKOWA Z JAJEM
II DANIE: KOTLET MIELONY Z DODATKIEM SIEMIENIA LNIANEGO, KASZA ORKISZOWA, SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSIEJ, KUKURYDZY I POMIDORA,
KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI LUB WODA
PODWIECZOREK: JABŁUSZKO, SEREK AMM, BUŁKA GRAHAMKA, HERBATKA OWOCOWA
PIĄTEK 16.03.2018
ŚNIADANIE: PŁATKI OWSIANE Z RODZYNKAMI NA MLEKU, CHLEB ORKISZOWY LUB BIAŁY Z MASŁEM, KIEŁBASA KRAKOWSKA, ŻÓŁTY SER, SAŁATA,
OGÓREK ZIELONY, PAPRYKA, CYKORIA, HERBATA Z CYTRYNĄ
OBIAD:
I DANIE: BARSZCZ UKRAIŃSKI
II DANIE: RYBA PIECZONA Z WARZYWAMI, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I JABŁUSZKIEM,
KOMPOT Z OWOCÓW MIESZANYCH LUB WODA
PODWIECZOREK: OWOCOWY KOKTAJL NA MAŚLANCE Z DODATKIEM OTRĘBÓW OWSIANYCH, DLA DZIECI BEZMLECZNYCH NA BAZIE NAPOJU RYZOWEGO, BUŁKA ORKISZOWA
* DZIECI NIE PIJĄ CZARNEJ HERBATY – PODAJEMY IM ODPOWIEDNIO DOBRANE MIESZANKI POSZCZEGÓLNYCH HERBAT (CZERWONEJ, ZIELONEJ, BIAŁEJ) OWOCOWE MIESZANKI I ZIOŁA, PRAKTYCZNIE NIESŁODZONE
** JADŁOSPIS MOŻE ZAWIERAĆ NASTĘPUJĄCE SUBSTANCJE ALERGIZUJĄCE: SELER, ORZECHY, SOJA, MLEKO, JAJA, POMIDORY, GLUTEN, KUKURYDZA
*** POTRAWY PRZYGOTOWANE SĄ BEZ DODATKU SZTUCZNYCH WZMACNIACZY SMAKU(GLUTAMINIAN SODU)