Przedszkole nr 261 "Pod dębami"

Jadłospis

 

 

                                 JADŁOSPIS DEKADOWY

                      5.03.2018-16.03.2018

 

 

PONIEDZIAŁEK 5.03.2018

ŚNIADANIE: PŁATKI JAGLANE ZE ŚLIWKĄ I CYNAMONEM NA MLEKU, CHLEB BIESIADNY LUB BIAŁY Z MASŁEM, SZYNKA Z INDYKA, SAŁATA,

RZODKIEWKA, PAPRYKA, KIEŁKI SŁONECZNIKA, HERBATA

OBIAD:

I DANIE: ZUPA OGÓRKOWA Z KOPERKIEM, ZABIELANA JOGURTEM NATURALNYM

II DANIE: PIECZONE PAŁECZKI KURCZAKA, ZIEMNIAKI, MARCHEWKA Z GROSZKIEM, KOMPOT JABŁKOWY LUB WODA             

PODWIECZOREK: MUS BANANOWY, BUŁKA OWSIANA, HERBATA OWOCOWA

 

WTOREK 6.03.2018

ŚNIADANIE: PASTA JAJECZNA ZE SZCZYPIORKIEM, GRAHAMKA SŁONECZNIKOWA Z MASŁEM, SCHAB PIECZONY ( WYPIEK WŁASNY),

POMIDOR, SAŁATA, KIEŁKI RZODKIEWKI, KAWA Z MLEKIEM LUB HERBATA OWOCOWA

OBIAD:

I DANIE:ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM I NATKA PIETRUSZKI

II DANIE: KOTLECIK DROBIOWO WIEPRZOWY Z SOCZEWICĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI Z PIECA, KASZA KUSKUS, SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁUSZKA,

KOMPOT LUB WODA

PODWIECZOREK: MAŚLANKA TRUSKAWKOWA, DLA DZIECI BEZMLECZNYCH NAPÓJ RYŻOWY Z MIGDAŁAMI, CHAŁKA

 

ŚRODA 7.03.2018

ŚNIADANIE: PŁATKI ORKISZOWE NA MLEKU, CHLEB SŁONECZNIKOWY LUB BIAŁY Z MASŁEM, POLĘDWICA SOPOCKA, PAPRYKA, OGÓREK ZIELONY,

SAŁATA, KIEŁKI BROKUŁA, HERBATA OWOCOWA

OBIAD:

I DANIE: KARTOFLANKA Z KIEŁBASKĄ I BOCZUSIEM

II DANIE: MAKARON DURUM Z BIAŁYM SERKIEM I POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ, KOMPOT WIELOOWOCOWY LUB WODA

PODWIECZOREK: POMARAŃCZE, MELON, CIASTECZKA ZBOŻOWE, HERBATA OWOCOWA

 

CZWARTEK 8.03.2018

ŚNIADANIE: TWAROŻK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ, GRAHAMKA Z MASŁEM, SZYNKA LITEWSKA, SAŁATA, POMIDOR, OGÓREK ZIELONY,

KAKAO Z MLEKIEM LUB HERBATA OWOCOWA

OBIAD:

I DANIE: ZUPA PIETRUSZKOWO-GRUSZKOWA Z GRZANKAMI

II DANIE: POTRAWKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI, KASZA JĘCZMIENNA, BURACZKI, NATURALNY SOK JABŁKOWO-GRUSZKOWY

PODWIECZOREK: KIWI, JABŁUSZKO, BUŁKA JOGURTOWA, HERBATA OWOCOWA

 

PIĄTEK 9.03.2018

ŚNIADANIE: PŁATKI RYŻOWE Z MORELĄ NA MLEKU, CHLEB ŻYTNI LUB BIAŁY Z MASŁM, SAŁATA, KOLOROWA PAPRYKA, KIEŁKI RZODKIEWKI,

SER ŻÓŁTY, SZYNKA WIEJSKA, HERBATA

OBIAD:

I DANIE: ZUPA PIECZARKOWA Z NATKĄ PIETRUSZKI  ZABIELANA JOGURTEM

II DANIE: KOTLECIK „ZŁOTA RYBKA” PANIEROWANY W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, BROKUŁY GOTOWANE NA PARZE Z ZIARNEM SŁONECZNIKA,

KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI LUB WODA

PODWIECZOREK: MANDARYNKI, PIERNIK-CIASTO PRZEDZKOLNE, HERBATA OWOCOWA

 

PONIEDZIAŁEK 12.03.2018

ŚNIADANIE: PŁATKI JĘCZMIENNE NA MLEKU, CHLEB MIESZANY Z MASŁEM, SZYNKA BEZ KONSERWANTÓW, SER ŻÓŁTY, SAŁATA, PAPRYKA,

OGÓREK ZIELONY, KIEŁKI BROKUŁA, HERBATA OWOCOWA;

OBIAD:

I DANIE: KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Z CHUDZIUTKIM BOCZUSIEM

II DANIE: POTRAWKA DROBIOWA Z CIECIERZYCĄ I KOPERKIEM, RYŻ BRĄZOWY, SAŁATA LODOWA Z PAPRYKĄ W SOSIE WINEGRET,

KOMPOT WISNIOWY LUB WODA

PODWIECZOREK: MANDARYNKI, KISIEL Z OWOCÓW MIESZANYCH, CHRUPKI KUKURYDZIANE

 

WTOREK 13.03.2018

ŚNIADANIE: PASTA PYCHOTKA Z JAJA I SZYNKI, GRAHAMKA SŁONECZNIKOWA Z MASŁEM, SEREK BIELUCH, BIAŁA RZODKIEW,

POMIDOR, KIEŁKI SŁONECZNIKA, SAŁATA,KAWA ZBOŻOWA NA MLEKU LUB HERBATA OWOCOWA

OBIAD:

I DANIE: ZUPA ZACIERKOWA Z NATKĄ PIETRUSZKI

II DANIE: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSKIEM Z INDYKA I WARZYWMI, SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO,

NATURALNY SOK JABŁKOWY TŁOCZONY LUB WODA

PODWIECZOREK: GRUSZKA, WAFLE PRZEKŁADANE PRZEDSZKOLNĄ NUTELLĄ, HERBATA OWOCOWA

 

 

           ŚRODA 14.03.2018         BRAK PRĄDU 

 

                   SUCHY PROWIANT

 

 

CZWARTEK 15.03.2018

ŚNIADANIE: TWAROŻEK Z MIODEM, DŻEM NISKOSŁODZONY, BUŁKA ŻYTNIA Z MASŁEM, KAKAO Z MLEKIEM LUB HERBATA OWOCOWA

OBIAD:

I DANIE: ZUPA SHREKOWA Z JAJEM

II DANIE: KOTLET MIELONY Z DODATKIEM SIEMIENIA LNIANEGO, KASZA ORKISZOWA, SURÓWKA  Z KAPUSTY PEKIŃSIEJ, KUKURYDZY I POMIDORA,

KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI LUB WODA

PODWIECZOREK:  JABŁUSZKO, SEREK AMM, BUŁKA GRAHAMKA, HERBATKA OWOCOWA

 

PIĄTEK 16.03.2018

ŚNIADANIE: PŁATKI OWSIANE Z RODZYNKAMI NA MLEKU, CHLEB ORKISZOWY LUB BIAŁY Z MASŁEM, KIEŁBASA KRAKOWSKA, ŻÓŁTY SER, SAŁATA,

OGÓREK ZIELONY, PAPRYKA, CYKORIA, HERBATA Z CYTRYNĄ

OBIAD:

I DANIE: BARSZCZ UKRAIŃSKI

II DANIE: RYBA PIECZONA Z WARZYWAMI, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I JABŁUSZKIEM,

KOMPOT Z OWOCÓW MIESZANYCH LUB WODA

PODWIECZOREK: OWOCOWY KOKTAJL NA MAŚLANCE Z DODATKIEM OTRĘBÓW OWSIANYCH, DLA DZIECI BEZMLECZNYCH NA BAZIE NAPOJU RYZOWEGO, BUŁKA ORKISZOWA

 

 

 

* DZIECI NIE PIJĄ CZARNEJ HERBATY – PODAJEMY IM ODPOWIEDNIO DOBRANE MIESZANKI POSZCZEGÓLNYCH HERBAT (CZERWONEJ, ZIELONEJ, BIAŁEJ) OWOCOWE MIESZANKI I ZIOŁA, PRAKTYCZNIE NIESŁODZONE

** JADŁOSPIS MOŻE ZAWIERAĆ NASTĘPUJĄCE SUBSTANCJE ALERGIZUJĄCE: SELER, ORZECHY, SOJA, MLEKO, JAJA, POMIDORY, GLUTEN, KUKURYDZA

*** POTRAWY PRZYGOTOWANE SĄ BEZ DODATKU SZTUCZNYCH WZMACNIACZY SMAKU(GLUTAMINIAN SODU)